BLOG

3 lata temu

Warsztaty sycylijskie

Dlaczego w herbie Sycylii znajduje się meduza z trzema nogami, a najlepsze pistacjowe lody powstają właśnie tam?

Dlaczego w herbie Sycylii znajduje się meduza z trzema nogami, a najlepsze pistacjowe lody powstają właśnie tam? I jak przyrządzić chrupiące arancini w kremowym nadzieniem? Na te i inne pytania rodzice i zaproszeni goście znaleźli odpowiedzi podczas kolejnego spotkania z cyklu "Bez granic".

Tym razem Antonio Strano - Sycylijczyk zakochany w Polsce i Krakowie - zabrał nas w sentymentalną i smakowitą podróż w swoje rodzinne strony. Zdradził nam także przepisy na tradycyjne sycylijskie dania. Rodzice, wolontariusze i goście mogli samodzielnie przygotować pesto z bazylii i orzeszków pinii, pachnący pełnymi słońca pomidorami sos i poćwiczyć jak ugotować wyborny makaron al dente. Na deser nie zabrakło oczywiście lodów pistacjowych.

Wspólne gotowanie oraz biesiada przy wielkim stole w Domowej jadalni znów przyniosła wszystkim wiele radości, pomogła choć na chwilę oderwać się od trosk i spędzić czas wśród życzliwych ludzi i przyjaciół.

P1100132.jpg P1100135.jpg P1100140.jpg P1100160.jpg P1100237.jpg P1100282.jpg P1100301.jpg P1100356.jpg P1100361.jpg P1100373.jpg P1100381.jpg P1100408.jpg P1100424.jpg
TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×
Wpłać i pomóż
Donate now